Ako využiť vypálenú kávu v zeleninovej záhrade: druhá šanca pre aromatické zvyšky

Usadeniny z rannej kávy nemusíte posielať do koša – v zeleninovej záhrade sa dajú využiť na množstvo účelov.

Sušená kávová usadenina slúži ako vynikajúci kyprič ťažkej ílovitej pôdy, zlepšuje jej štruktúru a priedušnosť, uvádza .

Kávové zvyšky majú mierne kyslú reakciu, preto sú cenné na okyslenie pôdy pod čučoriedkami, rododendronmi alebo hortenziami. Tieto rastliny často trpia v neutrálnej pôde, pretože zle absorbujú železo.

Usadeninu možno primiešať do kompostu, aby sa obohatil o dusík a prilákal dážďovky, ktoré milujú kávovú arómu. Červy aktívnejšie recyklujú organické látky, čím urýchľujú zrenie kompostu a zlepšujú jeho kvalitu.

Kávová usadenina posypaná okolo rastlín v tenkej vrstve slúži ako mäkké organické hnojivo s dlhodobým účinkom. Pri zalievaní sa živiny postupne uvoľňujú a dostávajú ku koreňom.

Predpokladá sa, že aróma kávy maskuje zápach rastlín pred škodcami, čím znižuje záujem slimákov a ulitníkov o jemné listy. Bariéra zo slizu okolo mladých rastlín môže byť pre nich neprekonateľnou prekážkou.

Aby sa dosiahol výrazný účinok, mali by sa šupky vopred vysušiť rozprestrením v tenkej vrstve na papier, aby sa zabránilo tvorbe plesní. Vysušenú hmotu možno až do použitia skladovať v papierových vreckách.

Skúste zbierať kávovú usadeninu celú zimu – do začiatku sezóny budete mať ušetrených niekoľko kilogramov cenného bezplatného hnojiva. Toto hnojivo ocenia najmä vaše kyslomilné rastliny.

Táto metóda dáva druhý život produktu, ktorý by sa za normálnych okolností považoval za odpad, a zapadá do filozofie vedomej spotreby. Pripomína nám, že aj tie najmenšie veci môžu byť užitočné, ak sa na ne pozriete zo správneho uhla.

Prečítajte si tiež

  • Čo sa stane, ak zasadíte cesnak vedľa jahôd: stratégia vzájomnej podpory
  • Prečo by ste mali nechať na záhone niekoľko púpav: neočakávané výhody buriny


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život