Prečo sa žihľava stáva hlavným spojencom záhradníka: skrytý potenciál žihľavy

Mnohí ľudia nemilosrdne kosia žihľavy, považujúc ich za zákernú burinu, a neuvedomujú si, že vyhadzujú hotové a úplne bezplatné hnojivo.

Táto rastlina je skutočnou zásobárňou dusíka, kremíka a mikroprvkov v podobe ľahko stráviteľnej pre iné plodiny, uvádza korešpondent .

Príprava nálevu zo žihľavy pripomína alchymistický proces, ktorý mení hrubé stonky na tekuté zlato pre rastliny. Na tento účel sa veľká nádoba naplní nasekanou zeleňou a zaleje vodou, pričom sa nechá kvasiť na slnku.

Po niekoľkých dňoch začne zmes peniť a vydávať charakteristický štipľavý zápach, čo signalizuje začiatok aktívnej činnosti baktérií. Táto vôňa je určite obľúbená, ale účinnosť stojí za to.

Hotový koncentrát sa riedi vodou v pomere približne 1:10, aby nedošlo k spáleniu koreňov rastlín. Týmto roztokom môžete zalievať paradajky, uhorky a papriky pod koreň, čím im poskytnete silnú výživovú podporu.

Žihľava nielen vyživuje, ale aj posilňuje imunitu záhradných plodín, vďaka čomu sú odolnejšie voči chorobám a škodcom. Kremík, ktorý obsahuje, posilňuje bunkové steny, čím sa rastliny stávajú silnejšími.

Skúsení záhradkári pridávajú do kvasiacej hmoty trochu dreveného popola a hrsť starého džemu, aby obohatili zloženie. Táto jednoduchá technika urýchľuje kvasenie a obohacuje nálev o draslík a užitočné mikroorganizmy.

Postrek vychladnutého a precedeného nálevu na listy funguje ako listová výživa a mierny odpudzovač mšic. Hmyz nemá rád štipľavý zápach a radšej takúto pochúťku ponechá.

Žihľava pokosená pred vytvorením semien sa stáva najlepším materiálom na mulčovanie záhonov stromov a kríkov. Keď zhnije, naďalej odovzdáva pôde nahromadené živiny.

Táto metóda umožňuje uzavrieť prírodný cyklus na samostatnom území a premeniť burinu na cenný zdroj. Naučí vás vidieť prínos v tom, čo sa na prvý pohľad zdá zbytočné alebo dokonca prekážkou.

Skúste si v rohu záhrady nechať malý ostrovček žihľavy, aby ste mali po ruke surovinu na kŕmenie počas celej sezóny. Rýchlo to oceníte príspevok k zdraviu celej zeleninovej záhrady.

Pripomína nám, že príroda je múdra a aj jej najnepríjemnejšie prejavy často slúžia na dobro. Je len potrebné naučiť sa ich správne využívať.

Prečítajte si tiež

  • Paradajky na pokraji: zalievať či nezalievať pred zberom
  • Prečo je susedov kôpor vždy nadýchanejší: tajomstvo spočíva v hĺbke uloženia semien


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život