Ako správne skladovať syr v chladničke, aby sa nevysušil

Väčšina ľudí jednoducho zabalí hlavu syra do plastového vrecka a pošle ju do zásuvky na zeleninu.

Po niekoľkých dňoch je syr pokrytý nepríjemným hlienom alebo sa naopak zmení na strúhanku bez chuti. Tajomstvo dlhej životnosti syra spočíva v správnej rovnováhe medzi vlhkosťou a prístupom vzduchu, uvádza spravodajca .

Potravinová fólia je hlavným nepriateľom kvalitného syra, doslova ho „dusí“ a vytvára skleníkový efekt. Ideálnym obalom je pergamenový alebo voskový papier, ktorý umožňuje výrobku dýchať.

Syr zabaľte do pergamenu a potom ho vložte do smaltovanej, sklenenej alebo plastovej nádoby s voľným vekom. Vytvorí sa tak ideálna mikroklíma so stálou vlhkosťou.

Tvrdé a polotvrdé syry ako parmezán alebo čedar je najlepšie skladovať v mierne suchších podmienkach. Veľký kus môžete dokonca zabaliť do bavlneného uteráka mierne namočeného v slanej vode.

Mäkké syry, ako napríklad Camembert alebo Brie, si vyžadujú väčšiu pozornosť. Mali by sa uchovávať v pôvodnom obale, alebo ak nie, v pergamene, ale na najteplejšom mieste v chladničke.

Syr nikdy nemrazte, pokiaľ nechcete nenávratne zničiť jeho štruktúru. Po rozmrazení sa zmení na drobivú hmotu bez chuti, nevhodnú na krásne krájanie.

Ak sa na povrchu objaví mierna biela pleseň (hovoríme o tvrdých syroch), nemali by ste výrobok hneď vyhadzovať. Túto časť stačí opatrne odrezať a zvyšok bude celkom jedlý.

Nezabudnite, že syr je živý výrobok, ktorý naďalej dozrieva aj v chladničke. Správne skladovanie nielenže zabráni jeho pokazeniu, ale umožní aj výraznejšie rozvinúť jeho chuť.

Prečítajte si tiež

  • Prečo je marinovanie vo fermentovaných mliečnych výrobkoch tajomstvom dokonalého kebabu
  • Ako správne uvariť pohánku, aby sa rozpadla: metóda, ktorá zmení váš postoj ku kaši


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život