Ako si raz a navždy upratať v chladničke: systém, ktorý šetrí čas aj peniaze

Zásobená chladnička často skrýva vo svojich útrobách zabudnuté potraviny a poháre s uplynutou dobou spotreby.

Správna organizácia jej priestoru sa podľa korešpondenta nezačína nákupom nádob, ale jednoduchou revíziou návykov.

Vyhoďte všetko, čo vyvoláva čo i len tieň pochybnosti o svojej čerstvosti, a nemilosrdne sa rozlúčte s minulosťou. Táto nepríjemná procedúra vytvorí čistý štít na vybudovanie nového, rozumného systému skladovania.

Všetky police a zásuvky utrite roztokom jedlej sódy alebo octu, aby ste sa zbavili starých pachov a lepkavých škvŕn.

Čistá chladnička je nielen hygienickejšia, ale aj psychologicky príjemnejšia na opätovné naplnenie. Rozdeľte priestor a uvedomte si, že rôzne potraviny potrebujú svoju vlastnú teplotu a vlhkosť, aby boli maximálne čerstvé.

Horné police sú ideálne na hotové jedlá, mliečne výrobky a kusy salámy. Spodné police, najchladnejšie, by mali byť vyhradené pre surové mäso, ryby a mleté mäso zabalené v samostatných nádobách. Zabránite tak náhodnému vyliatiu šťavy na iné potraviny a zabezpečíte bezpečnosť svojej rodiny.

Zásuvky na zeleninu nie sú určené na všetko, ale špeciálne na ovocie a zeleninu, ktoré potrebujú vysokú vlhkosť. Zeleninu neskladujte v plastových vreckách – rýchlo zhnije a rozkladá sa.

Dvere sú najteplejším miestom, ktoré podlieha neustálym teplotným výkyvom pri každom otvorení. Mali by sa v nich uchovávať len omáčky, oleje, džemy a nápoje, ktoré sa takýchto podmienok neboja.

Vajíčka by sa na rozdiel od rozšíreného mýtu tiež nemali uchovávať na dverách kvôli nestabilnému teplotnému režimu. Je lepšie umiestniť ich na hornú alebo strednú policu, kde vydržia dlhšie.

Používajte priehľadné, rovnomerne tvarované nádoby, ktoré sa ľahko stohujú a umožňujú na prvý pohľad vidieť obsah. Tento prístup šetrí miesto a eliminuje potrebu revízie preskupovaním vrecúšok.

Na nádoby s potravinami pripravenými na konzumáciu podpisujte dátumy, aby ste vždy vedeli, čo máte zjesť ako prvé.

Jednoduchá nálepka s číslom vám ušetrí hádanie a vyhadzovanie zabudnutej polievky. Syry a údeniny skladujte radšej v pergamene alebo vo fólii ako v polyetyléne, kde sa dusia a sliznú. Takto si zachovajú svoju chuť a čerstvosť oveľa dlhšie.

Petržlenová vňať alebo kôpor vydržia týždeň, ak ich vložíte do pohára s vodou a prikryjete vrecúškom.

Táto dômyselná metóda pripomína kyticu vo váze, ale funguje oveľa praktickejšie. Zvyšky polievky alebo dusenej zeleniny nemusíte skladovať v hrncoch, ktoré zaberajú polovicu chladničky a oxidujú. Nalejte ich do kompaktných nádob, ktoré sa dajú pohodlne uložiť na seba.

Nepreplňujte chladničku a nechajte priestor na cirkuláciu studeného vzduchu medzi potravinami. Voľné medzery pomáhajú udržiavať rovnomernú teplotu a šetria energiu.

Raz týždenne vykonajte rýchlu kontrolu a venujte päť minút tomu, aby ste vyhodili to, čo sa pokazilo. Tento zvyk udržiava systém v chode a zabraňuje návratu chaosu.

Kečup a horčicu vo veľkých fľašiach je najlepšie premiestniť do kompaktných hrncov, ktoré nezaberajú polovicu poličky na dverách. Menšie nádoby sú vždy po ruke a zásoby sa dopĺňajú podľa potreby.

Na potraviny, ktoré treba zjesť v priebehu nasledujúceho dňa alebo dvoch, majte samostatnú malú nádobu. Ak do nej dáte zvyšky zo včerajšej večere alebo zvädnutú zeleninu, pomôže vám to určiť si priority.

Správne usporiadaná chladnička prestane byť zdrojom stresu a stane sa vzorom kuchynskej logistiky. Začnete šetriť peniaze, prestanete kupovať nepotrebné veci a zakaždým budete presne vedieť, čo máte.

Prečítajte si tiež

  • Čo sa stane, ak si správne zorganizujete úložný priestor v kuchyni: zásady, ktoré vám uvoľnia miesto
  • Čo sa stane, keď budete prať s kyselinou citrónovou: trik, ktorý ocení vaša práčka aj váš rozpočet


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život