Väčšina pestovateľov dačoho vníma horčicu len ako korenie alebo siderát pre zdravie pôdy.
Jej skutočná užitočnosť však ďaleko presahuje rámec obyčajného hnojiva a stáva sa strategickým nástrojom v boji o úrodu, uvádza spravodajca .
Táto rastlina funguje ako prírodný lekár pre unavenú pôdu, najmä po zbere zemiakov alebo paradajok. Jej korene vylučujú špeciálne látky, ktoré potláčajú patogény a odháňajú drôtovce.
Horčica zasiata koncom augusta má pred chladným počasím čas vytvoriť mohutnú zelenú hmotu, ktorá spoľahlivo zakryje pôdu pred zimnými vetrami a eróziou. Pod týmto krytom pôda toľko nezamŕza, čím sa zachováva užitočná mikroflóra, ktorá v nej žije.
Skoro na jar sa prezimovaná horčica stáva ideálnym predvojom pre sadenice teplomilných plodín. Po jej pokosení a zapracovaní do pôdy je pôda nasýtená organickou hmotou v najdostupnejšej forme pre rastliny.
Je prekvapujúce, že horčica dokáže „vyzdvihnúť“ živiny z hlbokých vrstiev pôdy, kam korene väčšiny zeleniny nedosiahnu. Po jej odumretí zostávajú tieto látky vo vrchnej vrstve pôdy a sú k dispozícii pre nasledujúce plodiny.
Jej rýchly rast nedáva šancu ani tým najhúževnatejším burinám, ktorým sa na jeseň a na jar zvyčajne darí na prázdnych záhonoch. Horčica vytvára hustý koberec, cez ktorý jednoročné buriny nepreniknú.
Zároveň pôdu neochudobňuje, ako to robia zákerné buriny, ale naopak – obohacuje ju o cenný dusík a stopové prvky. Tento efekt sa dosahuje vďaka rýchlemu rozkladu zelenej hmoty v pôde.
Horčica je obzvlášť účinná na ťažkých ílovitých pôdach, ktoré vďaka svojmu hlbokému koreňovému systému dokonale kyprí. Už za dve alebo tri sezóny pravidelného výsevu sa výrazne zlepší štruktúra takejto pôdy.
Nečakajte, kým horčica zakvitne a zhrubne, inak sa jej stonky budú v pôde dlho rozkladať. Optimálnym časom na kosenie je fáza pučania, keď sú zelené rastliny ešte krehké a šťavnaté.
Pokosenú hmotu je lepšie nezakopávať hlboko do zeme, ale nechať ju na povrchu ako mulč alebo ju zľahka pohrabať hrabľami. Takto ju rýchlejšie spracujú pôdne organizmy a premení sa na cenný humus.
Tento spôsob zlepšenia zdravia pôdy je obzvlášť cenný pre prívržencov ekologického poľnohospodárstva, ktorí sa snažia zaobísť bez chemických hnojív. Horčica plní úlohu univerzálneho ekologického pomocníka.
Šetrí nielen peniaze za nákup hnojív, ale aj čas záhradkára, pretože odpadá potreba bojovať s burinou a škodcami. Po zasiatí sa presvedčíte o jej účinnosti.
Skúste v tejto sezóne vyčleniť aspoň časť zeleninovej záhrady na pestovanie horčice, najmä tam, kde plánujete v budúcom roku pestovať okopaniny alebo kapustu. Výsledok vás v budúcej sezóne príjemne prekvapí.
Vaša pôda odpovie na takúto starostlivosť štedrou úrodou, ktorá bude ekologicky čistá a užitočná. Horčica skromne vykonáva svoju prácu, nevyžaduje si osobitnú pozornosť, ale prináša veľký úžitok.
Táto jednoduchá technika dramaticky mení prístup k udržiavaniu úrodnosti, je prirodzená a prakticky bezplatná. Vaša zeleninová záhrada sa postupne zmení na samoliečebný systém.
Prečítajte si tiež
- Prečo strihať ovocné stromy dvakrát ročne: skrytý význam jednoduchého postupu
- Ako zladiť rastliny na rovnakom záhone: malé triky pre veľkú úrodu

