Ľudia si nevedia predstaviť obed bez misky polievky a krajca čerstvého chleba.
Toto klasické gastronomické spojenie však nemusí byť ideálne pre vaše zdravie a trávenie, uvádza .
Bežné biele pečivo sa skladá prevažne z rafinovanej múky a má vysoký glykemický index. V kombinácii s polievkou, ktorá často obsahuje sacharidy zo zemiakov alebo obilnín, vzniká silná sacharidová záťaž.
Táto kombinácia vyvoláva náhly vzostup hladiny glukózy v krvi. Váš pankreas je nútený pracovať v núdzovom režime a produkovať veľké množstvo inzulínu.
Časté nárasty inzulínu v priebehu času môžu prispieť k rozvoju inzulínovej rezistencie. Tento stav je prvým krokom k metabolickým poruchám a cukrovke 2. typu.
Okrem toho konzumácia tekutej a tuhej stravy v rovnakom čase môže spomaliť proces trávenia. Žalúdočné šťavy a tráviace enzýmy pracujú menej efektívne, keď je potrava podobnou zmesou.
To môže viesť k pocitu ťažoby a nadúvania po jedle. Výživné látky z tohto „koktailu“ sa v tele nevstrebávajú v plnej miere.
Samostatný problém spočíva v tom, že na zachytávanie zvyškov polievky v tanieri sa často používa chlieb. Takto skonzumujete viac chleba a kalórií, ako ste pôvodne plánovali.
Tento zvyk narúša vedomú konzumáciu jedla a môže prispieť k nepozorovanému nárastu hmotnosti. Prestanete počuť signály sýtosti zo svojho tela a sústredíte sa na proces dojedania jedla.
Ak sa chcete vyhnúť týmto negatívnym účinkom, skúste jesť polievku ako samostatné jedlo. Vychutnajte si jej chuť a štruktúru bez rozptyľovania chlebom.
Ak sa nemôžete úplne vzdať chleba, vyberte si bezkvasnicové celozrnné druhy. Malý kúsok takéhoto chleba zjedzte 15-20 minút pred hlavným jedlom, aby ste stimulovali trávenie.
Prepracovanie tohto návyku pomôže normalizovať tráviace procesy a stabilizovať hladinu energie. Po jedle sa budete cítiť ľahšie a významne prispejete k dlhodobému zdraviu svojho metabolického systému.
Prečítajte si tiež
- Ako dosiahnuť, aby polievka chutila lepšie aj na druhý deň: 3 osvedčené metódy na dokonalé dusenie
- Ako odpočinok ovplyvňuje pružnosť cesta: prečo sa hotové knedle nerozvaria

