Príprava dokonalého steaku sa zdá byť zložitým rituálom, ktorý je prístupný len niekoľkým vybraným kuchárom.
V skutočnosti tajomstvo spočíva v pochopení jedného základného fyzikálneho zákona, uvádza .
Toto pravidlo sa týka kontroly teploty mäsa pred tým, ako sa dostane na vyhrievaný povrch. Mnoho ľudí túto fázu ignoruje a sústreďuje sa len na samotný proces vyprážania.
Pixabay
Studené mäso čerstvo vytiahnuté z chladničky má nízku vnútornú teplotu. Keď sa dostane do kontaktu s horúcim olejom, začne sa veľmi nerovnomerne variť.
Vlákna steaku sa vplyvom tepelného šoku výrazne scvrknú a vytlačia cenné šťavy von. Výsledkom je suché a tvrdé mäso aj z najlepšieho kusu hovädzieho mäsa.
Pravidlom je, že steak sa pred tepelnou úpravou zohreje na izbovú teplotu. Tento jednoduchý úkon trvá 30 až 60 minút v závislosti od hrúbky rezu.
Teplé mäso reaguje na vysokú teplotu úplne inak. Vlákna sa zahrievajú plynule a majú čas na rovnomerné prepečenie.
Na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, zatiaľ čo vnútro zostane šťavnaté. Tento steak bude upečený na vami zvolený stupeň prepečenosti rare až medium rare.
Ignorovanie tohto pravidla neguje všetky následné snahy o tepelnú úpravu. Ani dokonalá grilovacia panvica a presný časovač nezachránia studený kus mäsa pred vysušením.
Hodinu pred pečením položte steak na dosku na krájanie a nechajte ho nerušene odpočívať. Nezabudnite povrch utrieť papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
Tesne predtým, ako mäso pošlete na panvicu, nezabudnite ho dobre osoliť hrubou soľou. Soľ bude mať čas preniknúť do vrchných vrstiev a zvýrazniť prirodzenú chuť hovädzieho mäsa.
Dodržiavanie tohto pravidla výrazne ovplyvní kvalitu vašich doma pripravených steakov. Táto metóda funguje pri každom druhu mäsa a nevyžaduje si špeciálne vybavenie.
Prečítajte si tiež
- Ako uvariť kurací vývar na polievku: hlavná chyba pri ohrievaní, ktorá kazí chuť
- Ako správne jesť polievku na zlepšenie trávenia: vzdanie sa jedného zvyku

