Prečo sú uhorky horké a deformované: Ako vám chyby pri zalievaní kradnú úrodu

Záhradkári sa stretávajú so situáciou, keď ich vlastné uhorky rastú horké a krivé, zatiaľ čo úroda ich susedov poteší hojnosťou a kvalitou.

Hlavnou príčinou tohto rozdielu často nie je odroda alebo hnojivo, ale zásadné chyby v základnej starostlivosti, konkrétne v zavlažovacom režime, uvádza dopisovateľ .

Hlavné tajomstvo spočíva v udržiavaní stabilnej a rovnomernej úrovne pôdnej vlhkosti počas celého vegetačného obdobia. Prudké zmeny medzi suchom a výdatnými záplavami predstavujú pre rastlinu silný stres, ktorý spúšťa obranné mechanizmy.

V reakcii na stres začne uhorka produkovať látku cucurbitacin, ktorá je zodpovedná za vznik charakteristickej horkosti plodov. Koncentrácia tejto zlúčeniny je obzvlášť vysoká v šupke a na báze zelenej časti.

Nerovnomerné zavlažovanie má priamy vplyv aj na tvar budúcich uhoriek. Ak je nedostatok vlahy, rastlina nemôže transportovať dostatok živín do rýchlo rastúcich plodov.

V dôsledku toho sa plody začnú deformovať a získajú hákovitý alebo hruškovitý tvar. Nedostatok vápnika, ktorý je pri vysychaní pôdy blokovaný, tento problém ešte zhoršuje.

Kritickou chybou je používanie studenej vody priamo zo studne alebo z vodovodnej hadice na zavlažovanie. Šok z ľadovej vody poškodzuje jemný koreňový systém, ktorý sa nachádza blízko povrchu.

Ochladené korene prestávajú absorbovať vlhkosť a mikroživiny, čo vedie k fyziologickému vädnutiu kríkov, a to aj vo vlhkej pôde. Okrem toho takýto stres vyvoláva hromadné vylučovanie vaječníkov rastlinou.

Optimálny čas na zalievanie je podvečer, keď teplo ustupuje a voda sa stihne vstrebať pred nočným ochladením. Ranná zálievka je prípustná, ale len vtedy, ak sa voda nedostane na listy a stihne vyschnúť pred aktívnym slnkom.

Skontrolovať potrebu zálievky možno jednoduchou ľudovou metódou, vytlačením hrsť zeminy z hĺbky 5-7 cm. Ak sa hrudka po rozopnutí prstov rozpadne, záhon potrebuje naliehavé zvlhčenie, a ak si zachová svoj tvar, zalievanie možno odložiť.

Za ideálnu vodu pre uhorky sa považuje teplá, temperovaná v sude dažďová voda. Takýto prístup zaručuje, že nedôjde k teplotnému šoku, a poskytuje rastlinám jemnejšiu vlahu bez prímesí chlóru.

Pravidelné správne zavlažovanie nielenže zbaví plody horkosti a škaredého tvaru, ale výrazne zvýši aj celkový výnos plodín. Dodržiavanie týchto jednoduchých, ale dôležitých pravidiel vám umožní zbierať bohatú a chutnú úrodu z každej vetvy.

Prečítajte si tiež

  • Prečo strihanie jabloní zvyšuje úrodu: ako správne rozložiť silu stromu
  • Prečo môže mlieko škodiť sadeniciam: skúmanie populárneho mýtu a dôsledkov pre pôdu


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život